https://youtube.com/shorts/gEnQ0YFwTIM?feature=share
  • BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, 2022

Göreli yoksulluk oranı %14,4 oldu

GÜNCEL 8.05.2023 11:30:39 633 0
Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, 2022

Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2022 yılı sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2021 yılını referans almaktadır. Gelir ve yoksulluk hesaplamalarında; hanehalkı gelirleri, hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir.


Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2022 yılında aynı düzeyde kalarak %14,4 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan artarak %21,6 olarak gerçekleşti.


Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,9 puanlık azalış ile %7,6 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin %70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artış ile %29,3 oldu.


Yoksulluk oranı en düşük haneler tek kişilik haneler oldu


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,0 puan artarak %7,5, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında ise 2,6 puan artarak %11,7 olmuştur. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 1,1 puan artarak %19,6, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak %13,9 oldu.


Okur-yazar olmayanların %27,7'si, yükseköğretim mezunlarının ise %2,6'sı yoksul

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin %27,7'si, bir okul bitirmeyenlerin %24,4'ü, lise altı eğitimlilerin %13,8'i, lise ve dengi okul mezunlarının ise %7,8'i yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise %2,6 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.


Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %16,6 oldu


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Geçen yıllarda yayımlanan maddi yoksunluk tanımı Eurostat tarafından revize edilerek tanımın içine sosyal yoksunluk kriterleri de dahil edilmiştir.


Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve yeni eklenen mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumudur. Geçen yıllarda maddi yoksunluk tanımına dahil olan çamaşır makinesi, renkli televizyon ve telefon sahipliği yeni tanımdan çıkarılmıştır.


Bu oran için fert düzeyinde yeni eklenen değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirlenmiştir.


Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2021 yılında %18,1 iken 2022 yılı anket sonuçlarında 1,5 puan azalarak %16,6 olarak tahmin edildi.


Sürekli yoksulluk oranı %14,0 oldu


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Buna göre, 2022 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak %14,0 oldu.

 

Göreli yoksulluk oranı TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) %11,3 oldu.

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) %11,3 oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti

İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %15,0 ile TR62 (Adana, Mersin), %14,6 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve %14,3 ile TR31 (İzmir) oldu.



Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %3,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), %6,3 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) ve %7,5 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) oldu.


Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %32,6 oldu


Göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olma durumu olarak açıklanan yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ilk kez bu yıl hesaplandı.

2022 yılı sonuçlarına göre fertlerin %32,6'sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %42,7, 18-64 yaş grubunda %30,2, 65+ yaş grubunda ise %20,5 olarak tahmin edildi.


Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı %56,7 oldu


Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,8 puan azalarak 2022 yılında %56,7 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı %27,2, lojmanda oturanların oranı %1,1, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise %15,1 oldu.


Konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu


Kurumsal olmayan nüfusun %33,6'sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu ile sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemleri yaşarken, %21,7'si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.


Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %59,4 oldu


Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 4,3 puan azalarak %59,4 oldu. Nüfusun %6,2'sine bu ödemeler yük getirmezken %17,7'sine çok yük getirdi. Hanelerin %59,6'sı evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, %41,5'i iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, %31,1'i beklenmedik harcamaları, %20,4'ü evin ısınma ihtiyacını, %65,4'ü eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.

 

YENİ DOĞALGAZ ATILIMI START ALDI

Sakarya’da 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı

ALLAH RAHMET EYLESİN

İNCİ VEKİL, HENDEK'TE ESNAFLA BULUŞTU

YENİMAHALLE KIZ MTAL’DE OKUL TANITIM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

ALLAH RAHMET EYLESİN

Hendek Karadenizliler Derneği’nden Anneler Günü Etkinliği!

SPOR YATIRIMLARINDA İNCİ FARKI!

ALLAH RAHMET EYLESİN

KELEŞ’İN PARTİ İÇERİSİNDEKİ YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

AK PARTİDE 102.DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISINA DAVET!

BU DAHA FRAGMAN!!!

ALLAH RAHMET EYLESİN

SAKARYA’NIN TARİHİ KARELERLE ANLATILACAK

19.KAYMAKAMLIK SPOR TURNUVASI 21 MAYIS'TA START ALIYOR

ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

İŞTE HENDEKLİLİK RUHU! İŞTE HENDEK İLE DERTLENMEK...

BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN HENDEK BELEDİYESİ YİNE DE ÇALIŞMAKTAN GERİ KALMIYOR!

ALLAH RAHMET EYLESİN

KIZILAY'DAN DUYURU!

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

ALLAH RAHMET EYLESİN

MÜJDE! TOPLU KONUTTA İMZALAR ATILDI

AK KADINLAR KAHVALTIDA BULUŞTU

ALLAH RAHMET EYLESİN

YOĞUN TALEP SONRASI CUMARTESİ PAZARI KARARI GEÇİCİ OLARAK İPTAL EDİLDİ

PÜSKÜLLÜ BAŞKANDAN RADİKAL KARAR!

SELMAN DEDE AĞASI FARUK KOÇ, ANKARA'DA ZİYARETLERDE BULUNDU

ALLAH RAHMET EYLESİN

Yükleniyor

YENİ DOĞALGAZ ATILIMI START ALDI

Sakarya’da 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı

İNCİ VEKİL, HENDEK'TE ESNAFLA BULUŞTU

YENİMAHALLE KIZ MTAL’DE OKUL TANITIM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Hendek Karadenizliler Derneği’nden Anneler Günü Etkinliği!

SAKARYA’NIN TARİHİ KARELERLE ANLATILACAK

İŞTE HENDEKLİLİK RUHU! İŞTE HENDEK İLE DERTLENMEK...

BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN HENDEK BELEDİYESİ YİNE DE ÇALIŞMAKTAN GERİ KALMIYOR!

KIZILAY'DAN DUYURU!

MÜJDE! TOPLU KONUTTA İMZALAR ATILDI

SPOR YATIRIMLARINDA İNCİ FARKI!

KELEŞ’İN PARTİ İÇERİSİNDEKİ YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

AK PARTİDE 102.DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISINA DAVET!

AK KADINLAR KAHVALTIDA BULUŞTU

MİLLİ İRADENİN YANINDAYIZ

YARIN, ZAFER PARTİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN

KELEŞ'TEN MİTİNGE DESTEK

AK KADINLAR YAĞMUR, KAR DİNLEMİYOR!

KELEŞ'TEN ÖZGÜRLÜK VE ERKEN SEÇİM İMZASI

HENDEK'DE SİYASET ORTAMI GİTTİKÇE GERİLİYOR!

BU DAHA FRAGMAN!!!

19.KAYMAKAMLIK SPOR TURNUVASI 21 MAYIS'TA START ALIYOR

ATİK HOCADAN DUYURU

TENİSCİLERİMİZ DÜZCE'DE KUPALARA AMBARGO KOYDU

HENDEKSPOR'da NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR?

YUSUF EREN TEMİZEL’ MISIRDA

ŞAMPİYONLAR YUVAYA DÖNDÜ

HENDEK OLİMPİK SPOR KULÜBÜ SPORUN HER DALINDA BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR

Sapanca’da seçme günü

HENDEKSPOR YENİ HOCA İLE EL SIKIŞTI

GEVHER AİLESİNİ BU MUTLU GÜNÜNDE HENDEKLİLER YALNIZ BIRAKMADI

ÜMMÜGÜLSÜM KARACA - ERAY KANDAZ DÜNYA EVİNE GİRDİ

ALLAH MESUT BAHTİYAR ETSİN

KARADENİZLİLER DERNEĞİNDEN BALIK MANGAL PARTİSİ

TUTKUN AİLESİNİ, EN MUTLU GÜNÜNDE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI

AZARBAYCAN’DAN GELİN ALDIK

TALHA İLE İREM'iN MUTLULUKLARINA GÖKYÜZÜ AĞLADI, GÖZYAŞLARIYLA ŞAHİTLİK ETTİ

BAYRAKTEPE YENİ YUVALARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR

KOMUTANIMIZIN İKİNCİ BAHARI

KEREM, SENEM’İNE KAVUŞTU

OKULLARA KAR TATİLİ

HENDEK’TE OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARINA MASAL ŞÖLENİ

HENDEK ŞAFAK'IN HABERİ SORUNU ÇÖZDÜ, ANNENİN MÜGE ANLI'YA ÇIKMASINA GEREK KALMADI

YARIN BAZI OKULLARIMIZ TATİL

Veli Akademisinde İlk ders; Huzurlu Toplum ve Aile

HENDEK’TE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE BİLİM, SANAT, SPOR, DİNİ VE KÜLTÜREL ALANLARDA EĞİTİM VERİLECEK

BİR YALANI DAHA AÇIKLIYORUZ!

ORADA NEDEN OTURUYORSUN?

Sakarya Üniversitesi Kontenjanları Doldu

HANİ HENDEK DEVLET BAHÇELİ FEN LİSESİ BİTMİŞ, İÇERİSİNDE ÖĞRENCİLER EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRÜYORLARDI?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51