https://youtube.com/shorts/gEnQ0YFwTIM?feature=share

Kent Şurasının Şubat ayı toplantısında gündem’SAKARYA OLASI BİR DEPREME NE KADAR HAZIR’

Kent Şurasının Şubat ayı toplantısında gündem’SAKARYA OLASI BİR DEPREME NE KADAR HAZIR’

Kent Şurası şubat ayı değerlendirmesi için bir araya geldi.Gündemin ana maddesi sadece Türkiye’de değil tüm dünyada asrın felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş ‘da meydana gelen 7.7 ve 7.6 lık deprem felaketiydi.Kent şurası Ba

Kent Şurasının Şubat ayı toplantısına deprem değerlendirilken Sakarya Üniveristesinden deprem Uzmanları Doç.Dr.Ertan BOL, Doç.Dr.Sedat SERT, Prof.Dr. Aşkın Özocak’da misafir olarak katıldı. Doç.Dr.Ertan BOL slayt gösterimi ile Kahramanmaraş ve hatay bölgesinde yapmış oldukları gözlem ve çalışmaları paylaşarak olası bir İstanbul depreminde Sakarya’nın nasıl etkileneciğini de Kent Şurası üyeleri ile paylaştı.

Doç.Dr.Ertan BOL’’Sakarya Üniversitesi ve Tubitak olarak Adapazarı zemin incelemelerimizde ilimizin zemin bakımından çok az bir kısmı kayalık geri kalanının alüvyon bir tabakadan oluştuğunu tespit ettik Yapmış olduğumuz CPT çalışmalarında laboratuar verilerini ve hava fotoğraflarını coğrafi haritalarla birlikte veri tabanları oluşturarak çeşitli tematik haritalar çıkarttık.Böylelikle Adapazarı’nın zemin haritasını ortaya çıkarttık.Bu sayede Adapazarı’nın zemininde neresin de ne var görebiliyoruz.Bu zemin haritası sayesinde sondaj yapmasak bile zeminin 15.000 metre ne var tahmin edebiliyoruz.Bunun yanında taşıma haritası,sıvılaşma haritası gibi haritalar elde ettik.Bu çalışmalar sonucunda Adapazarı zemininin alüvyonlu olması nedeniyle olası bir depremde özellikle merkezimin risk oranının çok fazla olduğunu gördük.Bunu önlemek için yapılacak çalışmalarda mutlaka uzmanlar tarafından Geoteknik çalışmalar ortaya konulmalı,uygun temel projeleri hayata geçirilmeli aksi takdirde İstanbul ve Güney koldaki sismik boşluklarda oluşacak sarsıntıların Adapazarın’a önemli etkileri olacaktır.

Prof.Dr. Aşkın Özocak’’1996 yılında beri Sakarya yaşıyorum.1999 depremini yaşamış biriyim.Sakarya üniveristesinde mihendis arkdaşlarımla deprem üzerine çok önemli çalışmalar yapıyoruz.Geoteknik bilim dalında oldukça önemli mesafeler katettik. Geoteknik mühendisliği bina temeli inşaatı, zemin mekaniği ve zemin dinamiği gibi bilim alanlarını inceleyen bir dal.Ve özellikle 1999 depreminden sonra zemin konusunda tüm dikkatlerin bölgemize çekilmesinden sonra oluşturduğumuz son teknoloji sistemleri ile oluşturduğumuz laboratuarlarımız sayesinde önemli çalışmalara imza atıyoruz.Hatta bu çalışmalardan sonra şehrimiz laboratuar kent diyed e anılmaya başladı..Bazı dünya ülkelerine giderek çalışmalarımızda oluyor.Özellikle bu Geoteknik çalışmaları konusunda oldukça iddalıyız.Sizin gibi önemli sivil toplum platformlarında çalışmalarımızı paylaşarak bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor.

Hüsnü Gürpınar’’Kahramanmaraşta yaşanan deprem bölgesinde yapmış olduğum incelemelerde dikkat çeken konuların başında son yapılan kamu binalarında çok fazla hasar yok.Son yapılan kamu binaları hem yönetmelik şartlarına uygun,,yani dikkat etmişler donatısıyla ,betonuyla, demiriyle hasar yok Çeverisindeki binalar maalesef yıkılmış.Örnek verecek olursak Kahramanmaraş Büyükşehir binasında hiçbir hasar yok ve şu anda deprem sonrası hizmet veriyor.Ama tam karşısında ülke gündeminde geniş yer bulan Ebrar sitesinde 1200 kişinin hayatını kaybettiği site yerle bir

olmuş.Gördüğüm kadarıyla yıkılan binaların yeterli mühendislik hizmeti almadığı ve gerekli özenin geösterilmediği.Mesala beton kaliteleri çok zayıf,donatıların işlenmesi kesinlikle yönetmeliğe uygun değil,Zaman zaman iddda edilir iki katlı olunca daha sağlıklı olur diye fakat yeterli mühendislik hizmeti alınmadığında,yönetmeliğe uyulmadığında,beton ve donatılar konusunda gerekli özen gösterilmediğinde iki katlı binalarda yıkılır nitekim deprem bölgesinde yıkılmış bir sürü iki katlı binalar mevcut.Yapı denetimlerde gerekli özeni göstermediği kanatindeyim. Gelişmiş ülkelerdeki gibi olsa yapılan binalara belediyeler sadece şehircilik açısında uygun olup olmadığa bakacak.Bir başka önemli konuda çok fazla mütahitlik işletmesi var.Tüm avrupada 30000 mütahitlik işi yapan varsa ülkemizde bu sayı 450000 civarında.Ayrıca inşaat mühendisleri lisan diploması ile yetkili konumdan çıkartılmalı nasıl bir yönetmelik uygulanır bilemem ama mutlaka bir ara geçiş uyugulanmalı.Şöylede bir gerçeği vurgulamak istiyorum,binaya yapılacak güçlendirme veya yönetmeliğe uygun yapı yapmak 1 birimse yıkıldıktan sonra 7 birim masraf getiriyor.

Erol Öztürk’’Kent şurası 2009 yılında kuruldu. Bugüne kadar her ay toplanarak şehrimizin gündeminde olan konuları tartışarak ortak aklın her zaman doğru sonuca götüreceği bilinci ile çıkan sonuçları şehri yöneten dinamiklerle paylaşarak refah seviyesi yüksek yaşanabilir bir şehrimiz olması inancı ile çalışmalarımıza devam ettik ve edeceğiz.Bu toplantımızda deprem hakkında akademisyen misafirlerimizden önemli bilgiler aldık,kendilerine ve katılımcılara teşekkür ediyorum’’dedi.

 

 



ANNELER GÜNÜ COŞKUSU HENDEK’TE DOLU DOLU YAŞANDI

YENİ DOĞALGAZ ATILIMI START ALDI

Sakarya’da 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı

İNCİ VEKİL, HENDEK'TE ESNAFLA BULUŞTU

YENİMAHALLE KIZ MTAL’DE OKUL TANITIM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Hendek Karadenizliler Derneği’nden Anneler Günü Etkinliği!

SAKARYA’NIN TARİHİ KARELERLE ANLATILACAK

İŞTE HENDEKLİLİK RUHU! İŞTE HENDEK İLE DERTLENMEK...

BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN HENDEK BELEDİYESİ YİNE DE ÇALIŞMAKTAN GERİ KALMIYOR!

KIZILAY'DAN DUYURU!

AK PARTİNİN DANIŞMA MECLİSİ GERÇEKLEŞTİ

SPOR YATIRIMLARINDA İNCİ FARKI!

KELEŞ’İN PARTİ İÇERİSİNDEKİ YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

AK PARTİDE 102.DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISINA DAVET!

AK KADINLAR KAHVALTIDA BULUŞTU

MİLLİ İRADENİN YANINDAYIZ

YARIN, ZAFER PARTİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN

KELEŞ'TEN MİTİNGE DESTEK

AK KADINLAR YAĞMUR, KAR DİNLEMİYOR!

KELEŞ'TEN ÖZGÜRLÜK VE ERKEN SEÇİM İMZASI

BELEDİYE BİR İLK'E İMZA ATIYOR

HENDEK, MADALYALARA AMBARGO KOYDU

BU DAHA FRAGMAN!!!

19.KAYMAKAMLIK SPOR TURNUVASI 21 MAYIS'TA START ALIYOR

ATİK HOCADAN DUYURU

TENİSCİLERİMİZ DÜZCE'DE KUPALARA AMBARGO KOYDU

HENDEKSPOR'da NELER OLUYOR, NEREYE GİDİYOR?

YUSUF EREN TEMİZEL’ MISIRDA

ŞAMPİYONLAR YUVAYA DÖNDÜ

HENDEK OLİMPİK SPOR KULÜBÜ SPORUN HER DALINDA BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR

GEVHER AİLESİNİ BU MUTLU GÜNÜNDE HENDEKLİLER YALNIZ BIRAKMADI

ÜMMÜGÜLSÜM KARACA - ERAY KANDAZ DÜNYA EVİNE GİRDİ

ALLAH MESUT BAHTİYAR ETSİN

KARADENİZLİLER DERNEĞİNDEN BALIK MANGAL PARTİSİ

TUTKUN AİLESİNİ, EN MUTLU GÜNÜNDE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI

AZARBAYCAN’DAN GELİN ALDIK

TALHA İLE İREM'iN MUTLULUKLARINA GÖKYÜZÜ AĞLADI, GÖZYAŞLARIYLA ŞAHİTLİK ETTİ

BAYRAKTEPE YENİ YUVALARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR

KOMUTANIMIZIN İKİNCİ BAHARI

KEREM, SENEM’İNE KAVUŞTU

OKULLARA KAR TATİLİ

HENDEK’TE OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARINA MASAL ŞÖLENİ

HENDEK ŞAFAK'IN HABERİ SORUNU ÇÖZDÜ, ANNENİN MÜGE ANLI'YA ÇIKMASINA GEREK KALMADI

YARIN BAZI OKULLARIMIZ TATİL

Veli Akademisinde İlk ders; Huzurlu Toplum ve Aile

HENDEK’TE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE BİLİM, SANAT, SPOR, DİNİ VE KÜLTÜREL ALANLARDA EĞİTİM VERİLECEK

BİR YALANI DAHA AÇIKLIYORUZ!

ORADA NEDEN OTURUYORSUN?

Sakarya Üniversitesi Kontenjanları Doldu

HANİ HENDEK DEVLET BAHÇELİ FEN LİSESİ BİTMİŞ, İÇERİSİNDE ÖĞRENCİLER EĞİTİM-ÖĞRETİM GÖRÜYORLARDI?

BELEDİYE BİR İLK'E İMZA ATIYOR

ANNELER GÜNÜ COŞKUSU HENDEK’TE DOLU DOLU YAŞANDI

ALLAH RAHMET EYLESİN

HENDEK, MADALYALARA AMBARGO KOYDU

HENDEK BELEDİYESİNDEN ÇTV UYARISI

ALLAH RAHMET EYLESİN

AK PARTİNİN DANIŞMA MECLİSİ GERÇEKLEŞTİ

YENİ DOĞALGAZ ATILIMI START ALDI

Sakarya’da 2025 Yılı Sulama Sezonu Başladı

ALLAH RAHMET EYLESİN

İNCİ VEKİL, HENDEK'TE ESNAFLA BULUŞTU

YENİMAHALLE KIZ MTAL’DE OKUL TANITIM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

ALLAH RAHMET EYLESİN

Hendek Karadenizliler Derneği’nden Anneler Günü Etkinliği!

SPOR YATIRIMLARINDA İNCİ FARKI!

ALLAH RAHMET EYLESİN

KELEŞ’İN PARTİ İÇERİSİNDEKİ YÜKSELİŞİ DEVAM EDİYOR

AK PARTİDE 102.DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISINA DAVET!

BU DAHA FRAGMAN!!!

ALLAH RAHMET EYLESİN

SAKARYA’NIN TARİHİ KARELERLE ANLATILACAK

19.KAYMAKAMLIK SPOR TURNUVASI 21 MAYIS'TA START ALIYOR

ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

İŞTE HENDEKLİLİK RUHU! İŞTE HENDEK İLE DERTLENMEK...

BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLEN HENDEK BELEDİYESİ YİNE DE ÇALIŞMAKTAN GERİ KALMIYOR!

ALLAH RAHMET EYLESİN

KIZILAY'DAN DUYURU!

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

ALLAH RAHMET EYLESİN

Yükleniyor