• BIST 100

    10891,42%0,18
  • DOLAR

    32,90% -0,11
  • EURO

    35,71% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2529,11% 0,87
  • Ç. ALTIN

    4106,83% 0,55

Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022

Sürdürülebilir yeni kent-kır tanımı oluşturuldu

GÜNCEL 11.05.2023 14:55:35 616 0
Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, yıllık olarak elde edilen yerleşim yeri düzeyindeki nüfus istatistikleri; 'İstatistikî Bölge, İl ve İlçe Merkezleri, Belde ve Köyler, Kent ve Kır vb.' şeklinde sınıflandırılmaktadır. Bu kapsamda, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1982 yılında yayımlanan 'Kent Eşiği Araştırması Türkiye İçin Kent Tanımı' çalışması ile birlikte TÜİK tarafından üretilen istatistiklerde bu çalışmada yapılan kent-kır tanımı esas alınmıştır.

 

Söz konusu kent-kır sınıflaması 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Yasa gibi yasal düzenlemeler sonucu idari bölünüş yapısında meydana gelen değişikliklerden önemli derecede etkilenmiştir. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019-2023 yılları için hazırlanan 11. Kalkınma Planı ile hem ulusal hem de uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulunduracak şekilde kent-kır tanımlarının revize edilmesi sorumluluğu TÜİK'e verilmiştir.

 

Bu çerçevede İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda olan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'nin (MAKS) kullanılmaya başlanması ile birlikte; TÜİK tarafından istatistik üretilmesi amacıyla fiili kent-kır yapısını daha doğru yansıtan bir sınıflama yapılmıştır. Yeni kent-kır tanımı mahalle-köy düzeyinde üç sınıftan oluşmaktadır.

 

'Yoğun kent, orta yoğun kent ve kır'(1) ayrımında oluşturulan bu yeni sınıflama ile uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir bir yapının geliştirilmesi ve bu düzeyde istatistikler üretilmesi amaçlanmaktadır. Sınıflamada, Avrupa İstatistik Ofisi tarafından geliştirilen 'Kentleşme Derecesi (Degree of Urbanisation-DEGURBA)'(2) esas alınmış olup veri kaynağı olarak MAKS ve ADNKS kullanılmıştır.

 

Nüfusumuzun %67,9'unu yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Ülkemiz toplam yüzölçümünün sadece %1,6'sını oluşturan yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 57 milyon 934 bin 583 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Türkiye nüfusunun %67,9'u söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Kır olarak sınıflandırılan ve Türkiye yüzölçümünün %93,5'ini oluşturan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %17,3'ü ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan ve ülke yüzölçümünün %4,9'unu oluşturan yerleşim yerlerinde nüfusun %14,8'inin ikamet ettiği görüldü.

 

Diğer yandan cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet eden nüfusun %49,7'sini erkeklerin, %50,3'ünü ise kadınların oluşturduğu görüldü. Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin %50,3'ünü erkekler, %49,7'sini kadınlar; kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin ise %51,4'ünü erkekler ve %48,6'sını kadınlar oluşturdu.

 

Kocaeli Nüfusumuzun %82,0 'ini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Kocaeli ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 1 milyon 705 bin 098 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Kocaeli nüfusunun %82,0'si söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Kocaeli ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %4,7'si ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %13,3'ünün ikamet ettiği görüldü.

 

Sakarya Nüfusumuzun %38,3 'ünü yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 413 bin 723 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Sakarya nüfusunun %38,3'ünü söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Sakarya ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %18,0'i ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %43,7'sinin ikamet ettiği görüldü.

 

Düzce Nüfusumuzun %34,4 'ünü yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Düzce ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 139 bin 476 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Düzce nüfusunun %34,4'ünü söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Düzce ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %19,7'si ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %45,9'unun ikamet ettiği görüldü.

 

Bolu Nüfusumuzun %52,2 'sini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Bolu ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 167 bin 345 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Bolu nüfusunun %52,2'sini söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Bolu ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %34,4'ünü ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %13,5'inin ikamet ettiği görüldü.

 

Yalova Nüfusumuzun %59,5 'ini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Yalova ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 176 bin 431 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Yalova nüfusunun %59,5'ini söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Yalova ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %11,6'sını ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %28,9'unun ikamet ettiği görüldü.


Yaşlı nüfusun %30,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet ettiği görüldü

 

Ülkemiz toplam nüfusunun %9,9'unu oluşturan 65 yaş ve üzeri nüfusun %30,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet ettiği görüldü. Yaşlı nüfusun %14,6'sını orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanlar oluştururken; %55,3'ünü ise yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanlar oluşturdu.

 

Türkiye nüfusunun %68,1'ini oluşturan 15-64 yaş grubu çalışma çağındaki nüfus içinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranı %69,2 oldu. Bu yaş grubundaki toplam nüfus içinde orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranı %14,7 iken; kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranı %16,1 olarak gerçekleşti.

 

Çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş grubu nüfusun %69,7'sinin yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde, %15,3'ünün orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ve %15'inin kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet ettiği görüldü.

 

Yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranının en fazla olduğu il İstanbul oldu

 

ADNKS, 2022 sonuçlarına göre en yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul'da ikamet edenlerin %96,4'ünün yoğun kent, %2,7'sinin orta yoğun kent ve %0,9'unun kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü. Türkiye'nin ikinci büyük nüfusuna sahip il olan Ankara'da ikamet edenlerin %88,3'ünün yoğun kent, %7,6'sının orta yoğun kent ve %4,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü. Nüfus büyüklüğü açısından üçüncü sırada yer alan İzmir'de ikamet edenlerin ise %78,6'sının yoğun kent, %12,2'sinin orta yoğun kent ve %9,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü.


Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerdeki nüfusun oranının en fazla olduğu il Artvin oldu

 

Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla %58,1 ile Artvin, %57,9 ile Bayburt ve %57,3 ile Sinop oldu. Diğer yandan orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en az olduğu iller ise sırasıyla %1,6 ile Kilis, %2,7 ile İstanbul ve %6,5 ile Eskişehir oldu.

 

Kır olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranının en fazla olduğu il Ardahan oldu

 

Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfusun oranının en yüksek olduğu il %68,4 ile Ardahan oldu. Ardahan ilini %60,3 ile Tunceli ve %54,2 ile Bartın izledi. Kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranının en az olduğu iller ise sırasıyla %0,9 ile İstanbul, %4,1 ile Ankara ve %4,7 ile Kocaeli oldu.


ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

TOPLUMUN SAĞLIĞI İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİMLERİ

HENDEK JANDARMA KOMUTANI ÜSTEĞMEN BEYCUR GÖREVE BAŞLADI

HENDEK KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ESNAFI İSYANDA!

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI İRFAN PÜSKÜLLÜ'DEN BASIN BAYRAMI MESAJI

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

KADİFEKALE DERESİ HAKKINDA KAMUOYU DUYURUSU

HENDEK BELEDİYESİ KARATE TAKIMI BURSA’YI FETETTİ!

GAZETENİZ HENDEK ŞAFAK SALI GÜNÜ OKUYUCUSU İLE BULUŞUYOR

HENDEK’DE SALGIN HASTALIK VAR KİMSEDE TIK YOK!

BÜTÇE 300 MİLYON BORÇ 277 MİLYON TL. BÜTÇENİN % 92’Sİ BORÇ…

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER EKİBİ SAHADA

SAAT KULE DİNLENME PARKI HİZMETE GİRDİ

CUMA NAMAZI SONRASI BELEDİYEDEN AŞURE İKRAMI

SAĞLIK OKUR YAZARLIĞI ERKEN YAŞLARDA BAŞLAMALI

ATATÜRK STADI TARTAN PİST YENİLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI

PÜSKÜLLÜ’DEN BAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK

ALLAH RAHMET EYLESİN

KUMRU KIÇINA TORBA BAĞLAMAYA GEREK YOKMUŞ!

MAHALLESİNİ ÇOK SEVEN MUHTARLAR MERCEK ALTINA ALINMALI…

D-100 KARAYOLU HENDEK ALİ GAFFAR OKKAN BULVARI IŞIKLARINDA KAZA 1 YARALI

BAYRAKTEPE MAHALLESİNDE YANGIN!

ALLAH RAHMET EYLESİN

GAZETENİZ HENDEK ŞAFAK SALI GÜNÜ ÇIKIYOR

Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı Halit Bektaş KRAL ÇIPLAK dedi!

HENDEK BELEDİYESİNDEN 5 BİN KİŞİLİK AŞURE İKRAMI

15 TEMMUZ'DA HENDEK TEK YÜREK OLDU

Yükleniyor

TOPLUMUN SAĞLIĞI İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİMLERİ

HENDEK KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ESNAFI İSYANDA!

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI İRFAN PÜSKÜLLÜ'DEN BASIN BAYRAMI MESAJI

KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

KADİFEKALE DERESİ HAKKINDA KAMUOYU DUYURUSU

GAZETENİZ HENDEK ŞAFAK SALI GÜNÜ OKUYUCUSU İLE BULUŞUYOR

BÜTÇE 300 MİLYON BORÇ 277 MİLYON TL. BÜTÇENİN % 92’Sİ BORÇ…

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL HİZMETLER EKİBİ SAHADA

SAAT KULE DİNLENME PARKI HİZMETE GİRDİ

CUMA NAMAZI SONRASI BELEDİYEDEN AŞURE İKRAMI

ALİ İNCİ, TBMM’DE SREBRENİTSA SOYKIRIMINI ANDI"

ECEVİT KELEŞ: AKP'Lİ BAYRAKTAR'IN SÖYLEMİNE GÖRE FINDIK FİYATLARI YİNE DÜŞÜK KALACAK!

MİLLETVEKİLİ MURAT KAYA MUHTARLARIN VE FINDIK ÜRETİCİSİNİN DERTLERİNİ DİNLEDİ

Milletvekili İnci; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kızılcahamam'da bir araya geldi

ECEVİT KELEŞ: SAYIN BAYRAKTAR, SİZ ÖNCE MİLLETVEKİLLİĞİ GÖREVİNİZİ YERİNE GETİRİN!

TEVER’DEN 21 HAZİRAN MESAJI

BAŞKAN CUROĞLU'NDAN ADAPAZARI'NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜ MESAJI!

MHP’DEN BASIN AÇIKLAMASI

Ecevit Keleş'ten Kurban Bayramı Mesajı

CHP Parti Meclisi Üyesi Ecevit Keleş’in Babalar Günü Mesajı

HENDEK BELEDİYESİ KARATE TAKIMI BURSA’YI FETETTİ!

HENDEKSPOR HOCA SORUNUNU ÇÖZDÜ

KENDİ YAĞI İLE KAVRULAN RASİMPAŞA SPORUN ŞAMPİYONLUK GECESİ MUHTEŞEM OLDU

ÇAKMAK: 'KİMSE HENDEKSPORUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR'

YİĞİT HAMZA SARI AVRUPA İKİNCİSİ

HENDEK GENÇLİK SPOR İLÇE MÜDÜRÜNE YÜKLENMEK NE DERECE HAKKANİYETLİ ?

HENDEK’TE TERFİ SEVİNCİ

TURNUVANIN ŞAMPİYON ADAYI KAYALAR KUYUMCULUK

TEK RAKİBİ KENDİLERİ!

HENDEKSPOR YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

İŞ, SİYASET,BÜROKRASİ VE SPOR DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU

BAYRAK AİLESİNİN EN MUTLU GECESİ

HALİT İNCİ KAYINPEDER OLUYOR

ELİF İLE ÇAĞLAYAN MURATLARINA ERDİLER

KARADENİZLİLER DERNEĞİNDEN ANNELER GÜNÜ MATİNESİ

DEMİR AİLESİ İLE SONBAHAR AİLESİ DÜNÜR OLDULAR

MUTLULUKLAR SİZLERİN OLSUN…

MUTLULUKLAR DİLİYORUZ…

ÇELEN VE EKİN AİLESİNİ EN MUTLU GÜNLERİNDE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI

Sapanca 5. El Sanatları Festivalinde Coşkulu Açılış

HENDEK BELEDİYESİ KİTAP BAĞIŞI KAMPANYASI DÜZENLİYOR

TÜRKİYE YÜZYILI PROJESİ KAPSAMINDA OKUL ÖNCESİ ETKİNLİĞİ START ALDI

HENDEK DEVLET BAHÇELİ FEN LİSESİ GERÇEĞİ!

EĞİTİMCİYE GÖSTERİLEN TAVIR, EĞİTİM SENDİKASI TARAFINDAN BASIN AÇIKLAMASI İLE TELİN EDİLDİ

VELİLER DERT KÜPÜ! "VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTSUNLAR!"

ALGIYLA BİR YERE VARAMAZSIN SİYASET MÜHENDİSİ…

HENDEK’TE OKUL ÇOCUKLARINA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ

SAYIN HENDEK HALKIMIZIN DİKKATİNE!

EĞİTİMDE ÇAĞ ATLADIK!!!

İLÇEMİZDE TAŞIMALI EĞİTİM 1 GÜN TATİL EDİLDİ, YARIN BU OKULLAR KAPALI

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16