https://youtube.com/shorts/gEnQ0YFwTIM?feature=share
  • BIST 100

    10340,01%1,70
  • DOLAR

    40,06% 0,05
  • EURO

    47,08% 0,23
  • GRAM ALTIN

    4287,53% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6862,24% 0,59

Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022

Sürdürülebilir yeni kent-kır tanımı oluşturuldu

GÜNCEL 11.05.2023 14:55:35 1062 0
Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, yıllık olarak elde edilen yerleşim yeri düzeyindeki nüfus istatistikleri; 'İstatistikî Bölge, İl ve İlçe Merkezleri, Belde ve Köyler, Kent ve Kır vb.' şeklinde sınıflandırılmaktadır. Bu kapsamda, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 1982 yılında yayımlanan 'Kent Eşiği Araştırması Türkiye İçin Kent Tanımı' çalışması ile birlikte TÜİK tarafından üretilen istatistiklerde bu çalışmada yapılan kent-kır tanımı esas alınmıştır.

 

Söz konusu kent-kır sınıflaması 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Yasa gibi yasal düzenlemeler sonucu idari bölünüş yapısında meydana gelen değişikliklerden önemli derecede etkilenmiştir. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019-2023 yılları için hazırlanan 11. Kalkınma Planı ile hem ulusal hem de uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulunduracak şekilde kent-kır tanımlarının revize edilmesi sorumluluğu TÜİK'e verilmiştir.

 

Bu çerçevede İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda olan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'nin (MAKS) kullanılmaya başlanması ile birlikte; TÜİK tarafından istatistik üretilmesi amacıyla fiili kent-kır yapısını daha doğru yansıtan bir sınıflama yapılmıştır. Yeni kent-kır tanımı mahalle-köy düzeyinde üç sınıftan oluşmaktadır.

 

'Yoğun kent, orta yoğun kent ve kır'(1) ayrımında oluşturulan bu yeni sınıflama ile uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir bir yapının geliştirilmesi ve bu düzeyde istatistikler üretilmesi amaçlanmaktadır. Sınıflamada, Avrupa İstatistik Ofisi tarafından geliştirilen 'Kentleşme Derecesi (Degree of Urbanisation-DEGURBA)'(2) esas alınmış olup veri kaynağı olarak MAKS ve ADNKS kullanılmıştır.

 

Nüfusumuzun %67,9'unu yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Ülkemiz toplam yüzölçümünün sadece %1,6'sını oluşturan yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 57 milyon 934 bin 583 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Türkiye nüfusunun %67,9'u söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Kır olarak sınıflandırılan ve Türkiye yüzölçümünün %93,5'ini oluşturan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %17,3'ü ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan ve ülke yüzölçümünün %4,9'unu oluşturan yerleşim yerlerinde nüfusun %14,8'inin ikamet ettiği görüldü.

 

Diğer yandan cinsiyete göre dağılıma bakıldığında, yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet eden nüfusun %49,7'sini erkeklerin, %50,3'ünü ise kadınların oluşturduğu görüldü. Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin %50,3'ünü erkekler, %49,7'sini kadınlar; kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin ise %51,4'ünü erkekler ve %48,6'sını kadınlar oluşturdu.

 

Kocaeli Nüfusumuzun %82,0 'ini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Kocaeli ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 1 milyon 705 bin 098 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Kocaeli nüfusunun %82,0'si söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Kocaeli ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %4,7'si ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %13,3'ünün ikamet ettiği görüldü.

 

Sakarya Nüfusumuzun %38,3 'ünü yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 413 bin 723 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Sakarya nüfusunun %38,3'ünü söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Sakarya ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %18,0'i ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %43,7'sinin ikamet ettiği görüldü.

 

Düzce Nüfusumuzun %34,4 'ünü yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Düzce ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 139 bin 476 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Düzce nüfusunun %34,4'ünü söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Düzce ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %19,7'si ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %45,9'unun ikamet ettiği görüldü.

 

Bolu Nüfusumuzun %52,2 'sini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Bolu ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 167 bin 345 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Bolu nüfusunun %52,2'sini söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Bolu ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %34,4'ünü ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %13,5'inin ikamet ettiği görüldü.

 

Yalova Nüfusumuzun %59,5 'ini yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenler oluşturdu

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Yalova ilinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 176 bin 431 kişi yaşamaktadır. Diğer bir ifadeyle Yalova nüfusunun %59,5'ini söz konusu yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir.

 

Yalova ilinde, Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun %11,6'sını ikamet ederken, orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde nüfusun %28,9'unun ikamet ettiği görüldü.


Yaşlı nüfusun %30,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet ettiği görüldü

 

Ülkemiz toplam nüfusunun %9,9'unu oluşturan 65 yaş ve üzeri nüfusun %30,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet ettiği görüldü. Yaşlı nüfusun %14,6'sını orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanlar oluştururken; %55,3'ünü ise yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanlar oluşturdu.

 

Türkiye nüfusunun %68,1'ini oluşturan 15-64 yaş grubu çalışma çağındaki nüfus içinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranı %69,2 oldu. Bu yaş grubundaki toplam nüfus içinde orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranı %14,7 iken; kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranı %16,1 olarak gerçekleşti.

 

Çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş grubu nüfusun %69,7'sinin yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde, %15,3'ünün orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde ve %15'inin kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet ettiği görüldü.

 

Yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranının en fazla olduğu il İstanbul oldu

 

ADNKS, 2022 sonuçlarına göre en yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul'da ikamet edenlerin %96,4'ünün yoğun kent, %2,7'sinin orta yoğun kent ve %0,9'unun kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü. Türkiye'nin ikinci büyük nüfusuna sahip il olan Ankara'da ikamet edenlerin %88,3'ünün yoğun kent, %7,6'sının orta yoğun kent ve %4,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü. Nüfus büyüklüğü açısından üçüncü sırada yer alan İzmir'de ikamet edenlerin ise %78,6'sının yoğun kent, %12,2'sinin orta yoğun kent ve %9,1'inin kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü.


Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerdeki nüfusun oranının en fazla olduğu il Artvin oldu

 

Orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla %58,1 ile Artvin, %57,9 ile Bayburt ve %57,3 ile Sinop oldu. Diğer yandan orta yoğun kent olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfus oranının en az olduğu iller ise sırasıyla %1,6 ile Kilis, %2,7 ile İstanbul ve %6,5 ile Eskişehir oldu.

 

Kır olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranının en fazla olduğu il Ardahan oldu

 

Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfusun oranının en yüksek olduğu il %68,4 ile Ardahan oldu. Ardahan ilini %60,3 ile Tunceli ve %54,2 ile Bartın izledi. Kır olarak sınıflandırılan yerlerde ikamet edenlerin oranının en az olduğu iller ise sırasıyla %0,9 ile İstanbul, %4,1 ile Ankara ve %4,7 ile Kocaeli oldu.

ALLAH RAHMET EYLESİN

GAZETENİZ HENDEK ŞAFAK YARIN OKUYUCUSU İLE BULUŞUYOR

15 TEMMUZ PROGRAMI

MUHARREM AYINIZ MÜBAREK OLSUN

EMNİYET GÜÇLERİ ALARMDA!

KAYMAKAM GÖKPINAR'A ZİYARETÇİ AKINI DEVAM EDİYOR

HAYDİ AŞURE YEMEYE

DUYURU: HENDEKSPOR GENEL KURULU ERTELENDİ

12 MEHMETÇİĞİMİZ ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇTİ

HENDEKLİLERE HİZMET DERNEĞİ YARDIM ELİ AFRİKA'YA UZANDI

HENDEK EMNİYETİNDEN TRAFİK MAGANDALARINA CEZAİ İŞLEM

2025 YLI BAŞARI ÖDÜLLERİ VERİLDİ. AKPINAR MAHALLE KONAĞI TÖRENLE AÇILDI

İNCİ VE SPORCULARIMIZ ALMANYA YOLUNDA

ALLAH RAHMET EYLESİN

AK Parti Hendek İlçe Teşkilatından Kaymakam Gökpınar’a Ziyaret

BAŞKAN PÜSKÜLLÜDEN BAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK!

GÜLE GÜLE SAYIN BAŞSAVCIM

İNCİ-AĞA KOÇ'TAN TANTAN'A ANLAMLI ZİYARET

BAŞKAN İRFAN PÜSKÜLLÜ’DEN KAYMAKAM GÖKPINAR’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

2 TAŞINMAZIN İHALESİ YAPILDI

HENDEK BELEDİYESİ’NDEN HANIMLARA ÖZEL SOSYAL ALAN: HANIMCA KAFESALON AÇILIYOR

ALLAH RAHMET EYLESİN

HENDEK TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİSİ PÜSKÜLLÜ BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

ALLAH RAHMET EYLESİN

KAYMAKAM GÖKPINAR GÖREV BAŞINDA

GENÇ AĞA FARUK KOÇ, ESKİ AĞALARA MEYDANI BIRAKMADI

BAŞKAN İRFAN PÜSKÜLLÜ’DEN TEŞEKKÜR

ALLAH RAHMET EYLESİN

SELMAN DEDENİN EMEKTARLARI

ÇİÇEĞİ BURNUNDA OLAN BAŞKAN DEMİREL GÜVEN TAZELEDİ

Yükleniyor

GAZETENİZ HENDEK ŞAFAK YARIN OKUYUCUSU İLE BULUŞUYOR

MUHARREM AYINIZ MÜBAREK OLSUN

KAYMAKAM GÖKPINAR'A ZİYARETÇİ AKINI DEVAM EDİYOR

HAYDİ AŞURE YEMEYE

12 MEHMETÇİĞİMİZ ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇTİ

HENDEKLİLERE HİZMET DERNEĞİ YARDIM ELİ AFRİKA'YA UZANDI

2025 YLI BAŞARI ÖDÜLLERİ VERİLDİ. AKPINAR MAHALLE KONAĞI TÖRENLE AÇILDI

BAŞKAN PÜSKÜLLÜDEN BAYANLARA POZİTİF AYRIMCILIK!

GÜLE GÜLE SAYIN BAŞSAVCIM

İNCİ-AĞA KOÇ'TAN TANTAN'A ANLAMLI ZİYARET

AK Parti Hendek İlçe Teşkilatından Kaymakam Gökpınar’a Ziyaret

TEVER’DEN 21 HAZİRAN MESAJI

ÖZDAĞ'DAN AHDE VEFA ZİYARETİ

ÜMİT ÖZDAĞ TAHLİYE EDİLDİ

AK PARTİ TEŞKİLATINDAN BAYRAMDA ANLAMLI ZİYARETLER

İBB'ye 5. DALGA OPERASYONU!

MUHALEFET, NERDESİN HANEY?

CHP, YARIN DÜZCE'DE MİTİNG DÜZENLİYOR

BASIN AÇIKLAMASI

ÖZDAĞ'DAN TEMELLİYE DAVA!

DUYURU: HENDEKSPOR GENEL KURULU ERTELENDİ

İNCİ VE SPORCULARIMIZ ALMANYA YOLUNDA

MADALYA AVCILARI YURDA DÖNDÜ

HENDEK OLİMPİK SPOR KULÜBÜNDEN MİLLİ GURUR

HENDEK OLİMPİK SPOR KULÜBÜ YİNE TÜRKİYE'NİN ZİRVESİNDE

Hendek Karatede TERFİ HEYECANI

HENDEKSPORDA OLAĞNÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTISI

MADALYA AVCILARI YURDA DÖNDÜ

Türkiye Premier Liginde Hendek Karate Farkı

Karateciler Moldova yolcusu

CENGİZ KURTOĞLU HAYRANI RESSAMIN KARAKALEM ÇALIŞMASI

MUHTEŞEM KONSER

GEVHER AİLESİNİ BU MUTLU GÜNÜNDE HENDEKLİLER YALNIZ BIRAKMADI

ÜMMÜGÜLSÜM KARACA - ERAY KANDAZ DÜNYA EVİNE GİRDİ

ALLAH MESUT BAHTİYAR ETSİN

KARADENİZLİLER DERNEĞİNDEN BALIK MANGAL PARTİSİ

TUTKUN AİLESİNİ, EN MUTLU GÜNÜNDE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI

AZARBAYCAN’DAN GELİN ALDIK

TALHA İLE İREM'iN MUTLULUKLARINA GÖKYÜZÜ AĞLADI, GÖZYAŞLARIYLA ŞAHİTLİK ETTİ

BAYRAKTEPE YENİ YUVALARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR

KİTAPSEVERLERE MÜJDE: HENDEK KİTAP GÜNLERİ BAŞLIYOR

OKULLARA KAR TATİLİ

HENDEK’TE OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARINA MASAL ŞÖLENİ

HENDEK ŞAFAK'IN HABERİ SORUNU ÇÖZDÜ, ANNENİN MÜGE ANLI'YA ÇIKMASINA GEREK KALMADI

YARIN BAZI OKULLARIMIZ TATİL

Veli Akademisinde İlk ders; Huzurlu Toplum ve Aile

HENDEK’TE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE BİLİM, SANAT, SPOR, DİNİ VE KÜLTÜREL ALANLARDA EĞİTİM VERİLECEK

BİR YALANI DAHA AÇIKLIYORUZ!

ORADA NEDEN OTURUYORSUN?

Sakarya Üniversitesi Kontenjanları Doldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2