https://youtube.com/shorts/gEnQ0YFwTIM?feature=share
  • BIST 100

    11000,30%6,06
  • DOLAR

    41,31% 0,06
  • EURO

    48,64% 0,18
  • GRAM ALTIN

    4891,44% 0,15
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00

İHRACAAT ARTIŞI İSTİHDAMA GÜÇ KATIYOR

İŞKUR; SON YILLARIN EN YOĞUN İŞ GÜCÜ TALEBİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ.

YEREL 27.10.2022 18:43:18 975 0
 İHRACAAT ARTIŞI İSTİHDAMA GÜÇ KATIYOR

      İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Sakarya’nın artan ihracatını, büyüyen Organize Sanayi Bölgelerini ve buna paralel olarak işverenlerin ihtiyaç duyduğu işgücü açığını değerlendirdi. Sakarya’nın Covid-19 salgını ve normalleşme süreci sonrası ilk 9 aylık istihdama yönelik yapılan çalışmalar ile faaliyetler paylaşıldı. Ayrıca, ihracata yönelik üretim yapan işyeri sayılarında yaklaşık % 30’luk artış meydana gelirken, Organize Sanayi Bölgelerinin istihdamında % 14 ve sanayi sektörünün istihdamında da % 15’lik artışın meydana geldiğine yer verildi. İhracat artışının istihdama güç kattığının vurgulandığı toplantıda, İlimizin uluslararası öğrenci sayısının arttığı, söz konusu öğrencilerin ülkemizle ticaret köprüsü kurulmasına ve ihracatın artırılmasına destek oldukları vurgulandı.
Bunun yanında, İŞKUR’ a gelen işgücü taleplerinin değerlendirilmesi sonucu, son yılların en yoğun işgücü talebi ile karşı karşıya olunduğu ifade edildi.
     İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Yardımcısı Selda DURAL başkanlığında, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, öğretim üyeleri ve engelliler Konfederasyonu temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 2022 yılının ilk 9 aylık istihdam verileri görüşüldü. Toplantıda, istihdama yönelik yapılan çalışmalar ve faaliyetler gözden geçirildi.
     Organize Sanayi Bölgeleri ile Sanayi sektörünün istihdamı artmaktadır
     İstihdam artışının farklı yönlerden değerlendirildiği toplantıda yapılan sunumda, Ocak-2020 yılında Sanayi Siciline Kayıtlı işyeri sayısı 1.545 ve çalışan sayısı 72.419 iken Eylül-2022 ayında bu kapsamda kayıtlı işyeri sayısının 1.748 ve çalışan sayısının da 84.502 olarak gerçekleştiğine yer verildi. Dolaysıyla, Covid-19 salgını başlangıcına göre sanayi sektörü işyeri sayılarında % 13’lük ve sanayi sektörü çalışan sayılarında da % 15’lik bir artışın kaydedildiği belirtildi. Dolayısıyla, sanayi sektörünün salgın sonrası süreçte istihdam artışının 12.083 kişi olduğu ifade edildi.
     Bunun yanında, Sakarya da Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işyerlerinin Covid-19 salgını başlangıcındaki istihdam sayısı 22.955 iken, salgın sonrası Eylül-2022 ayı itibariyle % 14’lük artışla 26.257 olarak gerçekleştiği paylaşıldı. Yine, Sakarya’da Organize Sanayi Bölgesi Sicili almış 8 adet bölge müdürlüğünün, Eylül-2022 ayı itibariyle doluluk oranının % 63 olduğu, inşaatı devam eden veya proje aşamasındaki tesis sayısının da 108 olduğu hatırlatılarak, önümüzdeki dönemde de OSB’ lerin istihdamlarında artışın devam edeceğine vurgu yapıldı.
    İhracat, istihdama güç katıyor…
    Düzenlenen toplantıda İhracatın, istihdam olanaklarını artırdığı, işsizi azalttığı, bunun yanında ihracatın firmaların rekabet güçlerini yükselttiği, fazla ve hızlı üretim imkânı sağladığı, maliyetlerin azaltılması ve yüksek kar fırsatları sunduğu hatırlatıldı.
     İlimizde ihracat kaynaklı istihdam artışının da yaşandığı değerlendirmesinde bulunan Vali Yardımcısı Selda DURAL; “Dış ticarette önemli bir yere sahip olan Sakarya’nın Covid-19 öncesi Ocak-2020 ayı itibariyle 488 olan ihracata yönelik üretim yapan işyeri sayısının, 2022 yılında 641 rakamına ulaşmıştır. Diğer bir ifadeyle, bu süreçte ihracata yönelik üretim yapan işyeri sayılarımızda yaklaşık % 30 oranında artış gözlenmiştir. İhracatın her yıl artarak devam ettiği, 2022 yılının ilk 6 aylık ihracat artışına bakıldığında da yılsonunda yeni bir rekorun gelmesi muhtemel görülmektedir. Dolayısıyla, ihracat istihdama güç katmaktadır. Ancak, unutulmaması gereken konu, bütün bu pozitif rakamların gerisinde İlimizin artan üretim gücü ve istihdamı olduğu gerçeğidir. İstihdamın daha da artırılması ve işverenlerimizin işgücü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için her türlü gayret gösterilecektir” değerlendirmesinde bulundu.
     İŞKUR; son yılların en yoğun iş gücü talebiyle karşı karşıyayız
     İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2022 yılı ilk 9 aylık faaliyetleri değerlendirildi. Sakarya İŞKUR’a 2022 yılının ilk 9 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık % 20’lik artışla 36.589 kişilik işgücü talebinin alındığı bildirildi. Ayrıca, yine bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 15’lik artışla 21.077 kişinin de Kurum aracılığı ile işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi. Bunun yanında istihdamın desteklenmesi ve artırılması için, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlar için toplam 45 milyon TL ödenek kullanıldığı aktarıldı.


      İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA; “İlimizin artan ihracatı, büyüyen ve genişleyen Organize Sanayi Bölgelerimiz, son yılların en yoğun iş gücü talebiyle karşı karşıyayız. İşverenlerden gelen işgücü taleplerinde önceden genç işgücüne yönelim fazla iken, yeteri kadar işgücü bulmakta zorlanan işverenlerimizin aradıkları yaş sınırlamasını 45- 50 yaş aralığına kadar uzattıkları ve bazen de meslek gerektiren işlerde emekli çalışanlardan işgücü talebinde bulunduklarını görmekteyiz” ifadesinde bulundu.
      İl Müdürü Tekin KAYA; “İlimiz yabancı uyruklu veya başka bir ifadeyle uluslararası öğrenci sayısını artırmada büyük başarı kaydetmiştir. Söz konusu öğrenciler bilgi ve başarıları ile ülkemizle ticaret köprüsü kurulmasına katkı sağlamaktadır. Özellikle, ihracat odaklı dış piyasalara açılım sürecindeki işverenlerimizin uluslararası öğrencilerden artarak yararlandıkları da memnuniyetle gözlenmektedir. Ayrıca, yaptıkları organizasyonlarla MÜSİAD ve SATSO muzun bu sürece katkısı da takdire şayandır” dedi.
       Bunun yanında işgücü piyasası değerlendirmeleri sonucu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerde yeni alan/dalların açılmasına ve bazı alan/dalların da kapatılmasına karar verildi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.
 
Kamuoyuna duyurulur.

 

 

SAKARYA VALİLİĞİ

 

 

 

ALİ GAFFAR ORTAOKULUNDA SPOR VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR START ALDI

ALLAH RAHMET EYLESİN

MUTLULUK YOLDAŞINIZ OLSUN

ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

ACİL, ACİL,ACİL!

KİMSE BİZİM ZEKAMIZI HAFİFE ALMASIN

ALLAH RAHMET EYLESİN

İSTİKLAL GAZİSİ ALİ FEHMİ ANDIRIRBU, BABA OCAĞINDA KUR'ANI KERİM TİLAVETİ İLE ANILDI

HENDEK TARİHİ ŞÖLENE HAZIRLANIYOR!

ALLAH RAHMET EYLESİN

“ULUSAL EGEMENLİĞİ PAZARLIK MASASINA SÜRDÜNÜZ”

JANDARMA GÖREV BAŞINDA

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAYIRLI OLSUN

HOŞ GELDİN ABDÜLKADİR AKYILDIZ!

SİYASET MÜHENDİSİ! MECLİS DİNGONUN AHIRI MI???

BAHADIR BAŞKAN, BASINI KAHVALTIDA BULUŞTURDU

ALLAH RAHMET EYLESİN

MUHTARLAR DERNEK BAŞKANINA SÖZDE GAZETECİDEN AĞIR İTHAM!!!

“ATATÜRK’ÜN EMANETLERİ EMİN ELLERDEDİR”

Türkiye Yüzyılı Buluşmaları Hendek’te

ALLAH RAHMET EYLESİN

ALLAH RAHMET EYLESİN

Zabıta ekiplerinin denetimleri devam ediyor.

ALLAH RAHMET EYLESİN

KENDİSİNİ MUHTARLARIN HÜKÜMRANI SANAN KİŞİYİ TANIMIYORUM

HAYIRLI KANDİLLER

HAYIRLI KANDİLLER

YILIN EN HARARETLİ MECLİS TOPLANTISI

BAŞKAN İRFAN PÜSKÜLLÜ’DEN MEVLİD KANDİLİ MESAJI

Yükleniyor

ALİ GAFFAR ORTAOKULUNDA SPOR VE KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR START ALDI

ACİL, ACİL,ACİL!

İSTİKLAL GAZİSİ ALİ FEHMİ ANDIRIRBU, BABA OCAĞINDA KUR'ANI KERİM TİLAVETİ İLE ANILDI

JANDARMA GÖREV BAŞINDA

SİYASET MÜHENDİSİ! MECLİS DİNGONUN AHIRI MI???

MUHTARLAR DERNEK BAŞKANINA SÖZDE GAZETECİDEN AĞIR İTHAM!!!

Zabıta ekiplerinin denetimleri devam ediyor.

HAYIRLI KANDİLLER

HAYIRLI KANDİLLER

YILIN EN HARARETLİ MECLİS TOPLANTISI

KİMSE BİZİM ZEKAMIZI HAFİFE ALMASIN

HENDEK TARİHİ ŞÖLENE HAZIRLANIYOR!

“ULUSAL EGEMENLİĞİ PAZARLIK MASASINA SÜRDÜNÜZ”

BAHADIR BAŞKAN, BASINI KAHVALTIDA BULUŞTURDU

“ATATÜRK’ÜN EMANETLERİ EMİN ELLERDEDİR”

Türkiye Yüzyılı Buluşmaları Hendek’te

KENDİSİNİ MUHTARLARIN HÜKÜMRANI SANAN KİŞİYİ TANIMIYORUM

Beyköy muhtarı Yusuf Silahçı'dan Bektaş'a tam destek

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI ADEM ÖZ, DERNEK BAŞKANI BEKTAŞ'IN HEDEFİNDE...

“KARDEŞLİK DEĞİL KALLEŞLİK!”

HOŞ GELDİN ABDÜLKADİR AKYILDIZ!

Varlıca Madalya’yı kaptı

HENDEK KARATE EKİBİ AVUSTURYA FETHİNDE

Zafer Kupasında Hendek En Önde

İNANAN KAZANIR!

VARLICA ve KAYACIK İSVİÇRE YOLCUSU

HENDEKSPOR YEŞİL SAHAYA İNDİ

Hendek Karate Madalyalar ile döndü

HENDEKSPORUMUZ SAHAYA İNİYOR!

HENDEKLİ SPORCULAR BİR BİR YUVAYA DÖNÜYORLAR

MUTLULUK YOLDAŞINIZ OLSUN

BİLAL AZRA'SINA KAVUŞTU

MUTLULUĞA YELKEN AÇTILAR

CENGİZ KURTOĞLU HAYRANI RESSAMIN KARAKALEM ÇALIŞMASI

MUHTEŞEM KONSER

GEVHER AİLESİNİ BU MUTLU GÜNÜNDE HENDEKLİLER YALNIZ BIRAKMADI

ÜMMÜGÜLSÜM KARACA - ERAY KANDAZ DÜNYA EVİNE GİRDİ

ALLAH MESUT BAHTİYAR ETSİN

KARADENİZLİLER DERNEĞİNDEN BALIK MANGAL PARTİSİ

TUTKUN AİLESİNİ, EN MUTLU GÜNÜNDE SEVENLERİ YALNIZ BIRAKMADI

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAYIRLI OLSUN

YAĞIZ TANKUT, ASYA ULUSLARARASI MATEMATİK OLİMPİYATI'nda GÜMÜŞ MADALYA KAZANDI

İŞTE DİSİPLİNLİN İŞTE ÇALIŞMA AŞKI İŞTE BAŞARI

KİTAPSEVERLERE MÜJDE: HENDEK KİTAP GÜNLERİ BAŞLIYOR

OKULLARA KAR TATİLİ

HENDEK’TE OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARINA MASAL ŞÖLENİ

HENDEK ŞAFAK'IN HABERİ SORUNU ÇÖZDÜ, ANNENİN MÜGE ANLI'YA ÇIKMASINA GEREK KALMADI

YARIN BAZI OKULLARIMIZ TATİL

Veli Akademisinde İlk ders; Huzurlu Toplum ve Aile

HENDEK’TE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE BİLİM, SANAT, SPOR, DİNİ VE KÜLTÜREL ALANLARDA EĞİTİM VERİLECEK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
12.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
13.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
14.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
15.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
16.Rizespor 3 0 2 1 -5 1
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 4 0 4 0 -5 0