YÜZMEYİ ULUDERE’DE ÖĞRENDİK
Bizim kuşak yüzmeyi Uludere’de öğrendi dersek yalan söylememiş oluruz. Dahası Hıdrellez günü çınar ağaçlarına kurulan salıncaklarda sallanan gençler…
Tarihsel olarak baktığımızda da 1965 yılında yaşanan sel felaketinin sonrasında derenin her iki yakasına dereye yatay beton duvarlar yapılarak derenin hırçınlığı ve yıkıcılığı giderilmiş. YAŞANABİLİR ULUDERE’DEN…
İlerleyen süreçte ise 1999 yılı mahalli seçimlerinde iş başına gelen Ali İnci, Uluderenin kıymetini anlayıp gelecek nesillere, içilebilirliği, yüzülebilirliği ve içerisinde balıkların ürediği doğal ortamı yeni nesile armağan edebilen biri olarak dere güzergahında yeni dere ıslah projesi ortaya koymuş, yıllardır kanalizasyon olmadığından ötürü Nuriye ve dereye paralel mahallerdeki kanalizasyon atıklarını, ilçeyi alt yapı ağı ile örerek Uludereye akan pisliği yok tmiş, ve ( bisiklet yolları, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, çocuk oyun parkları vs.’den oluşan proje bileşenleri) projesini de dönemi içerisinde dere ıslah projesini 1-2-3 cü etaplar olarak tamamlayarak hizmete sokmuş, kenarları istinat duvarları ile örülerek yaşadığımız yoğun yağışlar karşısında, taşkınların yaşanmadığı, eski hırçınlığından ve yıkıcılığından eser kalmamış doğal güzelliği seyredilmeye layık bir Uludere…
PİŞMANLIK VE NEFRET DUYULAN ULUDERE’YE…
Peki geldiğimiz bugünkü nokta neresi? Hemen ifade edeyim. Pandemiyi bahane ettiler, geçtiğimiz 2 yıllık süreçte dere içerisine zamanında lavra ilaçlaması yapılmadı, dere içerisinde kendiliğinden oluşan sazlıklar zamanında yeterli çalışma yapılmayınca böcek,çıyan,yılan yuvalarına döndü ve Uludere kenarında ikamet eden bir çok ev sivrisinek istilasına uğradı. Derken pandemi sona erdi. Menfezlerde, küçük akar derelerde, köprü altlarında, durugun sularda ilaçlama çalışması yapan yerel idare yöneticileri bu yılda ilaçlamada geç kaldı, sivrisinekler lavrasını boşalttı, havaların ısınması ile Uludere yeniden sinek istilasına uğraması kaçınılmaz son…
BU KADER OLAMAZ, OLMAMALI…
İşte fotoğraflar ve video ile tespit ettiğimiz Uludere’nin bugünkü hali içler acısı… Derenin su tabakasının altı yosun çöplüğü, derenin üstü kimyasal, plastik, teneke çöplüğü… Denizlerede görmeye alıştığımız müsilaj benzeri görüntüler Uludere’nin kaderi olmuş durumda. Koku ve sinek istilası çabası… Zamanında, planlı,programlı bir çalışma pernsibine sahip olunabilseydi Uludere bugün nefret edilen, pişmanlık duyulan bir bölgeden çok çınar ağaçlarının gölgesinde, şelalelerin oluşturduğu müzik şöleni izlenilebilen bir bölge olurdu.
NOT: Uludere çayının bu sabahki halini gösteren videoyu Facebook üzerinden ahmet çileci ya da hendek şafak adresinden izleyebilirsiniz.