Doğu Marmara kalkınma Ajansı tarafından KOSGEP Kredileri ile ilgili bigilendirme toplantısı Hendek Belediyesi Ticaret Merkezi konferans salonunda yapıldı. Toplantıya ilçe kaymakamı ve daire müdürleri, esnaf odası başkanı, sivil toplum örgütü başkan ve üyeleri, mahalle ve köy muhtarları ile birlikte çok sayıda küçük ölçekli iş yeri sahipleri katıldılar.
Slayt eşliğinde anlatımın yapıldığı bilgilendirme toplantısında kobilerin rekabet gücünü artırılmasına yönelik mali destek programı Doğu Kalkınma Ajansı tarafından uygulanacak ilk mali destek programı.
TR 42 koduyla yer alan bölgede Sakarya, Bolu, Kocaeli,Yalova ve Düzce illerini kapsıyor. Kredilerin minumum 30.000 maksimum 300.000 tl bandında verildiğinin anlatıldığı toplantıda bölgesel olarak 15.000.000 Tl kaynağın kullanılabileceğine dikkat çekildi.
Proje maliyetinin % 50 sini yatırımcının vermesi gerektiği ifade edilerek iyi bir proje ile her şeyin alınabileceğini söyleyen yetkililer, kredi koşullarını dört ana başlıkta topladılar.
1-Yönetim ve insan kaynakları
2-AR-GE çalışmaları
3-kalite yönetim ve uluslar arası belgelerin alınması
4-Çevre dostu üretim süreçlerine geçişin sağlanması
Projelerin kişilerle sınırlı olmadığı istenildiğinde çok sayıda yatırımcının ortaklaşa proje geliştirebilecekleri ancak kredi alabilmeleri için tüm ortakların başvuru sahipleri ile aynı koşulları taşıması gerektiği ifade edildi.
2010 Eylül ayında başladığı belirtilen mali Destek Programının 31/12/2010 tarihinde sona erdiği, bu tarihten sonra başvuruların kabul edilmeyeceği belirtildi.
Proje sahiplerini kredilendirmede ayrıcalıklı davranılınmadığının altını çizen yetkililer, proje başvurularının değerlendirilmesini dört aşamada gerçekleştiğini ifade ederek,
Ön inceleme-Teknik ve Mali Değerlendirme-Değerlendirme Komitesi ve Bütçe İncelemesi tek tek incelenecek ve istenilen şartlara haiz olan yatırımcıların kredi almaya hak kazanacakları anlatıldı. Krediyi alan yatırımcı ile sözleşme imzalanacağınıda belirten yetkililer krediyi alan yatırımcının sıkı bir şekilde denetleneceğini söylediler.
Anlatımların ardından toplantı soru-cevap şeklinde son buldu.
|